Ciekawostki

Jadalne kwiaty ozdobne coraz częściej goszczą na naszych talerzach i to nie tylko jako atrakcyjna i oryginalna dekoracja potraw, ale często jako smakowity dodatek lub główny składnik dania. Warto wiedzieć, że ich zaletą jest nie tylko piękny kolor, wygląd, wyrafinowany smak i zapach, lecz są one także źródłem witamin i związków mineralnych oraz zawierają mnóstwo polifenoli, flawonoidów i karotenoidów.

Mniszek lekarski (mlecz), nagietek, bratki, nasturcje, ogórecznik, cukinia, fiołki, róże... można je suszyć, smażyć, kandyzować lub jeść na surowo. 
Np. świeże stokrotki doskonale nadają się do sałatek, naleśniki można wzbogacić aromatyczną nasturcją
o pikantnym smaku, nagietek doskonale barwi ryż i masło, kolorowe płatki róż czy fiołki pięknie zdobią torty i desery,
a letnie drinki można urozmaicić kostkami lodu z zatopionymi kwiatami ogórecznika
lub bratków. 

Bratek – idealny do sałatek,dań warzywnych, zup i serów. Można go zatopić
w galaretce lub zamrozić w kostkach lodu. Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów. Reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, działa moczopędnie
i odtruwa organizm. Bratki stosuje się w infekcjach dróg moczowych, nadciśnieniu
i chorobach oczu. Poprawiają wygląd cery i są niezastąpione w leczeniu trądziku młodzieńczego.

Pamiętajmy jednak: Próbować można tyko te kwiaty o których wiadomo, że na pewno są jadalne, a także te, które nie zostały skażone środkiem ochrony roślin (własna hodowla). Nie jedzmy kwiatów kupowanych w sklepach ogrodniczych ani kwiaciarniach, nawet jeżeli należą do jadalnych gatunków. Ponadto u niektórych osób po zjedzeniu kwiatów pewnych gatunków może wystąpić reakcja alergiczna.